WYBIERZ SWOJĄ WŁOSKĄ PIZZĘ Z „DEKODEREM” AL FRESCO

 

HISTORIA WŁOSKIEJ PIZZY

 
Cienki, zrobiony z mąki i drożdży placek to jedno z najstarszych dań świata - istniało już w starożytnej Persji, Egipcie i Grecji, a lokalne kuchnie świata niemalże od zawsze tworzyły swoje wersje tego prostego przysmaku dodając własne kombinacje przypraw, sosów i warzyw. Nie inaczej było we Włoszech, jednak tu znaczący przyrost zainteresowania smakowitym plackiem odnotowuje się w XVIII wieku. To właśnie wtedy powstała pierwsza, otwarta do dzisiaj, pizzeria w Neapolu: Antica Pizzeria Port Alba. Początkowo miejsce to odwiedzane było przez osoby szukające taniego posiłku: robotników czy studentów, dlatego do pizzy dodawano tylko oliwę, czosnek i pomidory, a można było za nią zapłacić nawet osiem dni po zjedzeniu (płatność pizza a otto). Dopiero sto lat później pizzeria stała się restauracją. Obecny właściciel Gennaro Luciano, prawdziwy mistrz włoskiej pizzy, kontynuuje tradycję swoich przodków. Wpadnijcie tu koniecznie – to miejsce magiczne i wyjątkowe!
Znamienną datą dla historii włoskiej pizzy jest rok 1889, kiedy to królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedziła kulinarnego mistrza Neapolu Raffaele Espostio. To właśnie on przygotował królowej pizzę w kolorze włoskiej flagi podając na niej czerwone pomidory, zieloną bazylię i biały ser mozzarella. To na cześć królowej właśnie pizza została nazwaną Margheritą. 
 

KIEDY OBCHODZIMY MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY

 
Światowy Dzień Pizzy w Polsce, Rosji i Włoszech obchodzony jest 9 lutego, w Wielkiej Brytanii 1 lipca,  w Brazylii natomiast Dzień Pizzy świętuje się 14 lipca. Pamiętajcie, że zawsze można ogłosić własne święto pizzy podczas wakacji we Włoszech – to chyba najlepsze miejsce na delektowanie się tym przysmakiem, zwłaszcza w uroczej pizzerii z widokiem na jedną z klimatycznych uliczek czy łagodne fale Morza Śródziemnego. 
 

NAZWY WŁOSKIEJ PIZZY

 
Będąc we Włoszech zamówić pizzę po prostu trzeba. Jeśli nie będziesz znać jej nazwy, będziesz być może musiał zadowolić się czymś,  na co nie miałeś ochoty. Skorzystaj z naszego podręcznego „dekodera pizzy”, aby dowiedzieć się, jakie dodatki znajdziesz na swojej pizzy lub zanotuj swoje ulubione przed wyjazdem. Cokolwiek się wydarzy, nie proś we Włoszech o szynkę i ananasa ;)
 
 
Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella i oregano
 
Marinara - sos pomidorowy, czosnek i bazylia
 
Quattro Stagioni - sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki, szynka, karczochy, oliwki i oregano
 
Carbonara - sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, jajka i bekon
 
Frutti di Mare - sos pomidorowy i owoce morza
 
Quattro Formaggi - parmezan, gorgonzola, pecorino, ricotta
 
Crudo - sos pomidorowy, mozzarella i szynka parmeńska
 
Napoletana lub Napoli - sos pomidorowy, mozzarella, oregano, anchois
 
Pugliese - sos pomidorowy, mozzarella, oregano i cebula
 
Montanara - sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki, pepperoni i Stracchino (miękki ser)
 
Emiliana - sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan, gotowane ziemniaki i kiełbasa
 
Romana - sos pomidorowy, mozzarella, anchois, kapary i oregano
 
Ortolana - sos pomidorowy, mozzarella i różne warzywa
 
Diavola - sos pomidorowy, mozzarella, pikantne salami i papryczka chilli
 
Rustica - sos pomidorowy, mozzarella, ser gorgonzola i bakłażan
 
Contadina - sos pomidorowy, mozzarella, szparagi, pieczarki, boczek i parmezan.
 
Parmigiana - sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan i płatki parmezanu
 
Capricciosa - sos pomidorowy, mozzarella, szynka, karczochy, grzyby i oliwki
 
Ricotta e Spinaci - sos pomidorowy, mozzarella, ser ricotta i szpinak.
 
Mare e Monti - mozzarella, sos pomidorowy, owoce morza i borowiki
 
 
Gdybyście mieli ochotę na włoską ucztę kulinarną, tutaj znajdziecie kempingi we Włoszech